Anbefalt grenseverdi og nivå for radon
Kom i kontakt med flere leverandører og velg tilbudet som passer deg best. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Radonkonsentrasjonen i inneluften bør være så lav som mulig. Tiltaksgrensen er satt til 100 Bq/m³ og den anbefalte grenseverdien er satt til 200 Bq/m³ (becquerel per kubikkmeter).
DSA anbefaler at du foretar radonmålinger for å konstantere om du har et radonproblem. Dersom du eksponeres for radongass over lengre tid kan du bli rammet av lungekreft.
Dette er radon
Radon er en giftig og radioaktiv gass som kan forårsake lungekreft dersom radongassen kommer ned i lungene dine.
Radon er en naturlig forekommende gass som dannes når uran og radium brytes ned i jordskorpen.
Radon er et kjemisk grunnstoff med symbolet RN og atomnummer 86 i periodesystemet.
Siden radon er luktfri og fargeløs kan du kun finne ut om du har radon i inneluften om du foretar målinger.
Sørg for god ventilasjon
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har satt en tiltaksgrense på 100 Bq/m³ og en grenseverdi på 200 Bq/m³. Det vil si at dersom radonnivåene er høyere enn tiltaksgrensen på 100 Bq/m³ bør det settes inn radonreduserende tiltak, du skal ikke vente til radonnivået når 200 Bq/m³ før du setter inn tiltak.
Radon fins både innendørs og utendørs, men det er spesielt innendørs radongassen kan være helseskadelig for oss mennesker. De fleste bygninger i Norge bør foreta målinger for å undersøke om radonnivået i inneluften er for høyt.
Radonkonsentrasjonen i inneluften bør være så lave som mulig og har du radonnivåer over 100 Bq/m³ bør du iverksette tiltak som kan bidra til å senke radonnivået.
Det finnes ulike måter å gjøre dette på, for eksempel ved å sørge for god ventilasjon og ved å installere radonsperrer i kjellergulvet.
Slik kommer radon inn i hjemmet ditt
Radon siver inn i hjemmet ditt gjennom byggegrunnen, utettheter og gjennom sprekker og åpninger. Du kan også få radon gjennom springvannet dersom det kommer fra grunnen.
I Norge er det forskjeller på hvilke geografiske områder som er mest radonutsatte. Radon kommer fra berggrunnen og det finnes radon i fjellgrunnen som alunskifer og granitt.
Kjelleren og andre lukkede rom som ikke har god ventilasjon kan ha et høyere radonnivå enn andre rom i boligen din.
Radon fremkaller kreft
Du bør ha så lave radonnivåer som mulig i hjemmet ditt. Høye radonnivåer i inneluften kan skade helsen din.
Radon er radioaktiv og når den brytes ned blir lungene utsatt for radioaktiv stråling som igjen kan utvikle lungekreft.
Husk å måle
Som nevnt over bør ikke radonnivået overstige 200 Bq/m³, og alle bygninger bør foreta radonmålinger i minst to måneder. Dette for å undersøke om det er nødvendig å iverksette ulike tiltak for å få ned radonkonsentrasjonen.
Radon i Norge
Det anslås at rundt 10 % av norske boliger har for høyt nivå av radon i hjemmene sine. DSA, i samarbeid med Norges geologiske undersøkelse (NGU), har utviklet et nasjonalt aksomhetskart for radon i Norge. Kartet baserer seg på radonmålinger i bygninger og kunnskap om geologiske forhold.
Disse dataene kan gi en pekepinn til kommuner for vurdering av eventuelle radonfarer.
OBS...! Husk at du må foreta egne radonmålinger i hjemmet ditt for å få eksakt informasjon om du har for høy konsentrasjon av radon i hjemmet ditt. Ingen kart kan forutsi radonkonsentrasjonen i enkeltbygninger.
Kart over radonnivåer i Norge
I dette kartet kan du få en oversikt over radon i Norge.
Det er viktig å huske at radonnivået ikke bare avhenger av bygningen du bor i, men også av hvilken type jordsmonn du bor på. Noen områder har en høyere forekomst av uran i jordskorpen, noe som kan føre til høyere radonnivåer.
Hvis du er bekymret for radonnivået i boligen din, anbefaler vi at du får det målt av en profesjonell. Det finnes også radonmålere du kan kjøpe for å måle nivået selv. Uansett bør du være oppmerksom på radon og sørge for å holde nivået så lavt som mulig for å sikre god helse for deg og din familie.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris